دولت فعلی افغانستان، شدیداً زیر فشارهای داخلی و خارجی قرار گرفته است، کابینه آقای کرزی در چندین دوره واپسگرایی های ملموس داشته است با این حال، آقای کرزی همچنان تلاش دارد تا یک دورهی دیگر نیز در رأس هرم قدرت در افغانستان، قرار داشته باشد.
منابع آگاه می گویند که آقای حامدکرزی پس از رایزنی ها و مشوره ها و بررسی های زیاد، در سطح پایتخت و ولایات افغانستان با وضعیت کنونی از برنده شدن در دور آتی انتخابات ریاست جمهوری مأیوس شده است. بناءً جناب ایشان، اکنون به فکر تغییرات عمده در رویکردهای خویش در چند حوزه مختلف می باشد:
1- برای جلب حمایت مجدد چهره های جهادی تلاش دارد تا از آنان به عنوان همکاران نزدیک، در کابینه آینده بهره گیرد. وی تا به حال برخی از این سران جهادی را ملاقات نموده و با ایشان وارد مذاکره شده و برای رایزنی ها، هیأت هایی را برای گفتگو با برخی از آنها فرستاده است.
آقای کرزی در حالی این تصمیم را می گیرد که سران مجاهدین عمدتاً از وی شاکی و ناراض می باشند و هریک، به تنهایی و یا با روی آوردن به ائتلاف های سیاسی به مخالفت با آقای کرزی برخاسته بودند، آنان نسبت به جناب رئیس دولت، بی اعتماد شده اند؛ اینکه آیا چهره های عمده جهادی مجدداً به سمت آقای کرزی لبخند خواهند زد یا خیر! امری است که چندان محتمل به نظر نمی رسد، اما در دنیای سیاست، چیزی ثابت هم وجود ندارد.
2- با افشای ناکارآمدی کابینه فعلی آقای کرزی، جناب ایشان گویا تصمیم گرفته اند تا اصلاحاتی را در درون تیم کاری خویش وارد آورند. در بین وزیران موجود، عدهای برعلاوه از اینکه از توان مدیریتی، تهی می باشند، محبوبیت و پایگاه اجتماعی قوی در بین مردم افغانستان نیز ندارند.
برهمین اساس، در شرایط دشوار فعلی، یکی از گزینه های مورد نظر آقای کرزی آن است تا در همین فرصت اندک هم که شده، برخی چهره های فعالتر و شناخته شدهتر را در وزارت خانه های مهمی مثل وزارت امور داخله جابجا نماید. اما گفته می شود که برخی از سران جبهه ملی از بقای وزیر داخله حمایت می کنند.
3- ناکامی های متواتر آقای کرزی، خشم غرب و ایالات متحده امریکا را در پی داشته است؛ از جانب دیگر موضعگیری های تند او برعلیه پاکستان، این کشور را نیز در زمرهی دشمنان علنی افغانستان قرار داده و عصبانیت این کشور را از خود فراهم آورده است.
در چنین شرایطی، وی در تکاپو افتاده است تا روابط خویش با کشورهای آسیای میانه، روسیه، هند و ایران را بهبود و گسترش بخشد.
منابع آگاه می گویند که امریکایی ها اعم از دموکرات ها و جمهوری خواهان و مقامات مختلف این کشور در حکومت، مجلس سنا، پنتاگون و... به اتفاق نظر رسیده اند که آقای کرزی در ادارهی افغانستان، ناکام مانده است.
بااین حال هنوز روشن نیست که ایالات متحده از کدام یک از کاندیداهای انتخابات آتی، حمایت خواهد کرد.
نظر به این واقعیت نیز، آقای کرزی تلاش بسیار جدی دارد تا با افرادی که از کشورهای غربی به نامزدی بر می خیزند مخالفت نماید و زمینه تخریب شخصیتی و سیاسی آنان را فراهم آورد و ثانیاً: ایشان کوشش می کنند تا با سختگیری ها و سیاست های منحصر به فرد خود، غرب را وادار سازد تا وی را به عنوان گزینه مطلوب، مجدداً مورد حمایت قرار دهند.
اینکه آقای کرزی با تلاش های جدید خود به کجا خواهد رسید، در ماه های آتی روشن خواهد شد.